Het lekkerste van eigen merk

Kaas út Kollum” is het eigen merk van ons bedrijf. Een merk die we konden uitbouwen door de ervaring en kennis met kaas, maar ook dankzij onze trouwe collega’s en klanten. We hebben een eigen merk in kaas kunnen creëren doordat we een gezonde groei en visie hebben doorgemaakt de afgelopen jaren. Bij ons gaat het namelijk om kwaliteit van het product en de service en daar hoort een passend merk bij. Het is namelijk een feit dat als er bij het kaasmaken alleen wordt gelet op de prijs en niet op de kwaliteit, dit ten koste gaat van de smaak en de kaasmaker. Daarom is ons eigen merk een kaas met hoge kwaliteit, met een eerlijke prijs en een eerlijk productieproces.


Waarom “Kaas út Kollum”?

Uiteraard is Kollum bekend om zijn “Kollumer kaas”, een type boerenkaas die, helaas, al jaren niet meer wordt gemaakt. Door de sterke identiteit van dit type kaas hebben we ervoor gekozen ook de plaatsnaam “Kollum” te gaan dragen, maar ook omdat ons bedrijf in het gelijknamige dorp is gevestigd. Daarnaast komt het overgrote deel van onze collega’s uit Kollum, dus Kaas út Kollum wordt verkocht door echte Kollumers.


Waar komt de “kaas út Kollum” lijn vandaan?

Sinds 2013 hebben we het aantal leveranciers teruggebracht, waardoor we meer inzicht kregen over de herkomst van onze kaas. Het aantal kaasmakers is daarmee ook teruggebracht en we hebben voor onze “Kaas út Kollum” lijn gekozen voor een kaasmaker in West-Beemster. Deze pleit voor een duurzame werkwijze voor zowel de boer, de koe en het milieu. Daarnaast is kwaliteit en ambacht een belangrijke voorwaarde voor hun kazen en dat proef je.


Welke kazen behoren tot de Kaas út Kollum lijn?

Belegen út Kollum wordt ca. 16 tot 18 weken gerijpt tot hij de juiste smaak heeft. Dit is bij uitstek de meest verkochte kaas bij ons op de markt en online. De Belegen út Kollum is super romig en heeft een heerlijke volle smaak. Hij is ook nog eens zeer veelzijdig, want hij hoeft niet alleen tussen de boterham, maar kan ook op de kaasplank. Zijn volle en romige smaak heeft hij te danken aan zijn grote formaat en het rijpingsproces.

Oude út Kollum is één jaar oud en mag daarom officieel een oude kaas worden genoemd. Hoewel hij lekker pikant is en kristallen bevat, blijft deze kaas goed snijdbaar tot het laatste stukje. Daarnaast brokkelt hij niet, maar is juist erg smeuïg voor een oude kaas. Kortom de smaak van oude kaas, maar met de voordelen van een oud belegen kaas. De Oude út Kollum is lekker op de boterham, maar nog lekkerder op het kaasplankje met een rode wijn erbij.

Oud Ambacht út Kollum heeft twee jaar op de planken liggen wachten tot hij zijn ultieme smaak heeft bereikt. De Kaasmeesters testen zorgvuldig of hij op de juist leeftijd is, voordat hij de rijpingsruimte verlaat. De Oud Ambacht út Kollum brokkelt al lichtjes en heeft mooie eiwitkristallen die zo lekker knisperen. Hij krijgt zijn unieke smaak door een gecontroleerde omgeving. Hij wordt namelijk gerijpt op een vaste temperatuur in een ruimte waar micro organismen hun smaak afgeven aan de kaas.

(G)oud Brokkel út Kollum is de senior van de Kaas út Kollum lijn. Hij is drie jaar oud en mag zichzelf “zeer oud” noemen. Hij brokkelt goed en is bij uitstek een heerlijke kaas op de kaasplank met een appeltje, wat druiven en een goed glas rode wijn. De (G)oud brokkel heeft uiteraard lekker veel eiwitkristallen en een geweldige pikante bite. Kortom een echte delicatesse voor echte kenners.


Waar kan ik deze kaas krijgen?

Onze Kaas út Kollum lijn ligt in elke verkoopwagen voor u klaar. Dus mocht u bij ons op de markt willen proberen dan heeft elke verkoper deze vier kazen bij zich. Voor de actuele markten kunt u online op onze website checken waar we staan op welke dag. Mocht u nou nooit naar het noorden komen, wees dan niet getreurd. Online in deze webshop hebben we de kazen ook te liggen en worden ze bij elke verzending vers afgesneden. Kortom net zo vers al op de markt, alleen hoeft u de deur er niet voor uit.