Lente stamppot met Hollandse Gatenkaas!

Ingrediënten (4 personen):
- 150 gram Hollandse gatenkaas
- 1100 gram kruimige aardappels
- 200 gram doperwtjes
- 300 gram spinazie
- 250 gram champignons
- 250 ml warme melk
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- Peper en zout
- Nootmuskaat

Bereiding:
Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in een pan met water circa 15 minuten, totdat ze gaar zijn. Giet af en stamp fijn met boter en een snufje nootmuskaat, peper en zout. Giet beetje bij beetje de warme melk erbij. Rasp de kaas en roer deze in gedeelten erdoor. Schep vervolgens de spinazie erdoor. Boen en snijd de champignons en bak ze in een koekenpan met wat boter. Warm de doperwtjes iets op en laat uitlekken. Voeg deze samen met de champignons als laatste toe. Rooster de pijnboompitjes en strooi deze over de stamppot voor de garnering.

Hollandse Gatenkaas
De Hollandse Gatenkaas is een milde kaas met een licht zoete nootachtige smaak. deze kaas bevat weinig zout en wordt niet te lang gerijpt, waardoor de zoete smaak nog beter tot zijn recht komt. De gaten in de kaas zijn te danken aan de bereiding. Hoewel de bereiding van deze kaas bijna identiek is aan de Goudse kaas, is er één groot verschil. Aan de Hollandse Gatenkaas worden andere soorten melkzuurbacteriën toegevoegd, hierdoor zet de kaas uit tijdens de rijping en daardoor ontstaan er gaten. Maar niet alleen het uiterlijk verandert, ook de zoete smaak is hieraan te danken.