Historie

Kaasuitkollum.nl is onderdeel van Van der Veen Kaas Kollum BV. Al bijna een halve eeuw is het een familiebedrijf gevestigd in Kollum. Kollum is een dorp, gelegen in het noorden van Nederland vlakbij Groningen. Het dorp kent zijn oorsprong in de handel van boter, granen en vooral kaas. Ook nu zijn er nog veel bedrijven met liefde voor lekker eten. Daar zijn wij natuurlijk een van: Van der Veen Kaas Kollum. Wij zijn trots op ons bedrijf en vertellen u op deze pagina hoe het allemaal is begonnen.

  

Internet
Sinds enkele jaren kunt u onze ambachtelijke kazen bestellen via onze webshop Kaasuitkollum.nl. Steeds meer mensen vinden de weg naar onze kazen en het handige is: u hoeft er de deur niet voor uit. De kaas wordt vers voor u gesneden en diezelfde dag nog verstuurd. Kaas eten mag een feestje zijn vinden wij en daarom verkopen wij ook heerlijke kaasplankjes met diverse kazen. Dat is gegarandeerd genieten! 

Ding dong, daar is de melkboer!

In de jaren 60 begon vader Folke Jan van der Veen vanuit een kleine huisje in Kollum, melk (en bijproducten zoals yoghurt en kwark) te venten vanuit een Bedford busje. Hij reed de woonwijk in, luidde een bel, deed de laadklep open en de huisvrouwen kwamen naar buiten met hun lege flessen die omgeruild werden tegen volle. De melk werd altijd opgehaald in een fabriek in Edam en toen die een keer een voorraad onverkoopbare kazen had (Edammer kazen), kon Folke Jan die voor een zacht prijsje meenemen. Natuurlijk ging hij deze kazen ook verkopen: hele, halve of kwarten kaas, het was maar net hoeveel je nodig had. Zo is eigenlijk het verkopen van kaas begonnen! 

Kaas werd echt de passie van de familie. De lekkerste kaas, vers van het mes en met een glimlach naar de klant. De woonwijken werden ingeruild voor markstandplaatsen en het assortiment groeide: komijnekaas, minder vette kazen en brie en nog veel meer. Het was hard werken, elke dag vroeg opstaan, naar de boerderij om kazen te halen en daarna de hele dag op de markt staan. Inmiddels staan we op 30 markten per week en bestaat het assortiment uit ruim 100 pure en traditionele kazen.

Om de allerbeste smaak te blijven leveren zijn er de afgelopen jaren veel veranderingen in het bedrijf doorgevoerd en dat gebeurt nog steeds. Als eerste verandering die veel vernieuwing met zich meebrengt is dat de zoon van Folke Jan, namelijk Sytze, nu de kapitein van ons schip is. Hij heeft er mede voor gezorgt dat het aantal leveranciers is teruggebracht van 14 naar 3 en er kwam een directe lijn naar de kaasbereiders. Waarom? We zijn graag betrokken bij het gehele proces van “land tot klant”, zodat u de allerbeste smaakvolle kaas krijgt. Bovendien zijn er nu geen tussenhandelaren meer en is de kaas dus nog verser en beter van smaak. 

We hechten waarde aan het oude ambacht van het bereiden van kaas op de boerderij. Deze kazen worden vaak nog met de hand gemaakt volgens origineel familierecept. Het traditioneel rijpen hoort daarbij: onze kazen krijgen nog echt de tijd om op smaak te komen op houten planken in het pakhuis. Alles voor de beste smaak, want dat is waar het uiteindelijk om draait.

  


Duitsland
We hebben op de markt in Groningen veel bezoek van onze oosterburen. Ook hun liefde voor kaas reikt ver en daarom hebben we sinds kort een Duitse webshop, Kaeseholland.de. Een hele nieuwe uitdaging maar wij zijn er klaar voor! Of we nog meer grensoverschrijdende plannen hebben? Wie weet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. 

Notenkraam
Naast de kaas van Folke Jan, had zijn broer Klaas een notenkraam waarmee hij elke week 5 markten bezocht. Ook deze valt nu onder dezelfde firma en vandaar dat we online verse noten kunnen aanbieden. Deze worden elke dag vers voor u gebrand op de markt. 

 

 

Aanbevolen door 100%, Totaal aantal beoordelingen 304 door KiyOh